Nuffnang

Friday, March 26, 2010

Menu 2day Dinner : Fish sambal & Rasam

Dah tak de idea nak masak apa hari ni. Peti sejuk kite pon dah hampir kosong ialah dah hujung minggu kan… Cume ade few ekor ikan selar jerk so kite decide masak sambal & rasam ( soup - indian receipi)


SAMBAL IKAN
Bahan2
4 ekor ikan selar
1 biji bawang besar dipotong bulat
8 sudu makan cili (cili kering yang diblend)
Cara masak
1. Lumurkan ikan dengan garam ,lada sulah and kunyit...perap selama 10 minit
2. Then...goreng ikan hingga garing
3. Panaskan minyak...tumis bawang merah bersama cili ....tunggu sehingga garing and bawang
besar layu
4. Tunggu sehingga mendidih.…masukkan 1/2 chicken cube (lebih sedap) dan sedikit
garam...then masukkan ikan tadi...gaul hingga sebati…
5. Angkat dan hidangkan


Resepi utk RASAM plak……

Bahan A (di tumbuk / blend)
Lada hitam 10biji
Jintan putih 2 tea spoon
Jintan manis 2 tea spoon
ketumbar 2 tea spoon
B.putih 5ulas

Bahan B
serbuk Kunyit 2 tea spoon
Daun Kari 1tangkai
Air asam jawa sedikit
Air 1 liter
Garam

Bahan C
Minyak
biji sawi 1 tea spoon
Tomato 1 biji
B.Merah 1 biji
Cili kering 1 biji
Cara masak
Panaskan periuk dan tuang minyak utk tumis. Masukkan biji sawi, bawang merah dan tomato.
Kemudian masukkan bahan A biarkan masak sekejab pastuh masukkan pulak bahan B.
Biarkan mendidih.


***Sedap di makan bersama sambal ikan,ayam , telur dan apa jua sambal.

1 comment:

Blog Widget by LinkWithin