Bahan-Bahan:
1/2 kg ketam
4 sudu rempah kari baba's
4 sudu cili giling paste
1 cm kulit kayu manis
1 bunga cengkih
sedikit Jintan Manis
sedikit Halba
santan pekat
2 biji tomato
5-6 sudu besar minyak masak
Garam
1 bawang besar
4 sudu rempah kari baba's
4 sudu cili giling paste
1 cm kulit kayu manis
1 bunga cengkih
sedikit Jintan Manis
sedikit Halba
santan pekat
2 biji tomato
5-6 sudu besar minyak masak
Garam
1 bawang besar
Bahan di tumbuk
3 cm halia
6-8 ulas bawang merah (kecil)
5-6 ulas bawang putih
3 cm halia
6-8 ulas bawang merah (kecil)
5-6 ulas bawang putih
Cara:
1. Bersihkan ketam ketepikan.
2. Panaskan Minyak, masukkan jintan manis, kayu manis, bunga cengkih , dan halba pastuh
Bawang Besar.
3. Masukkan bahan yg di tumbuk
4. Masukkan ketam dan tomato gaulkan sampai air nyer kering.
5. Campurkan rempah ikan dan cili giling paste dan gaul sebati masukan air sedikit..
6. Tunggu sehingga ketam masak dan akhir sekali masukkan santan pekat dan rasakan garam..
3. Masukkan bahan yg di tumbuk
4. Masukkan ketam dan tomato gaulkan sampai air nyer kering.
5. Campurkan rempah ikan dan cili giling paste dan gaul sebati masukan air sedikit..
6. Tunggu sehingga ketam masak dan akhir sekali masukkan santan pekat dan rasakan garam..
No comments:
Post a Comment