Ptg smlm kite ade buat Karipap Sardin utk tea time. Maklum lah ari ahad si kite jadi rajin ckit.
Lagipon ptg smlm hujan sgt lebat so hubby kite minta kite buat kan kuih dan teh so kite buat kan karipap sardin utk abg tersayang kite.....
Doh Karipap :
500 g tepung gandum - diayak
½ sd besar garam
94 g lepa susu (karipap jadi rangup) @ marjerin.
1 biji telur
½ cawan ais
250 ml air
Minyak untuk menggoreng & Secukup tepung untuk mencanai
Cara buat
Masukkan tepung dalam mangkuk
Gaulkan air bersama garam dan ais. Sementara itu gaul tepung dgn telur hingga jadi serbuk roti. Panaskan lepa susu / marjerin / campuran sepertinya atas api kecil hingga bebuih dan tuang rata2 atas tepung tadi.
Gaul lagi hingga jadi serbuk roti - gunakan hujung jari. Masukkan sedikit sedikit air ais bergaram dan gaul hingga jadi doh. Hentikan penambahan air bila dah jadi doh. Rehatkan 1 jam
Doh Karipap
Inti
sardin
cili api
B.Putih
B.Merah
Halia
Cili Powder/Cili giling
Cili api, B.putih, Halia, dan B.merah di tumbuh lumat. Pas tuh panas kan minyak tumis item yg ditumbuk tunggu sehingga layu dan wangi pastuh masukan
sedikit chili powder/cili giling dan ahkir sekali masukkan sardin dan garam secukup nya.
Inti Sardin
Karipap siap di hidang dgn teh tarik
yam yam sedap tuh.......
wow cam sedap jerk karipap nih....
ReplyDeleteyup... memang sedap pon
ReplyDeletekite kan pandai masak... kalah chef wan tuh